Paul Stanley-haastattelu 2008

PAUL STANLEY 16.3.2008

ESIPUHE

Oseanian kiertue takanaan, KISS-instituution kantava voima, Paul Stanley, jakoi mietteitään ennen kuin bändin tähtäin asetetaan Eurooppaa kohti. Starchild valaisi KISSin nykyistä tilaa mutta myös pureutui menneisyyteen ja tulevaisuuden suunnitelmiin. Vaikka yhtyeellä on 35 vuotta historiaa takanaan niin keikkojen suhteen instituutiolla ei ole aikomustakaan lopettaa…

KISS ALIVE/35-KIERTUE

Marko: Kun kyseessä ei ole uuden levyn markkinointiin keskittyvä kiertue, niin mitä voit kertoa uuden KISS ALIVE/35-rundin teemasta?

Paul: Luonnollisesti KISS ALIVE/35-kiertue juhlistaa bändin 35-vuotista uraa ja siinä kaikki. Olemme siinä pisteessä että emme tarvitse levyä lähteäksemme kiertueelle, varsinkin kun levyn teko on tällä hetkellä yhtä tyhjän kanssa. Ihmiset haluaisivat uuden KISS-levyn mutteivat tahdo kuulla levyn biisejä keikoillamme. Sama tilanne on myös esimerkiksi Rolling Stonesin tai The Who:n kohdalla, ei kukaan tahdo kuulla heidän uusia sävellyksiään, vaan ihmiset haluavat kuulla ne klassikot. Miksi siis tehdä uusi KISS-levy? Faneilla on vanhojen KISS-biisien suhteen vahvoja tunnesiteitä, uusi biisi on aina raikas tuulahdus, mutta päivän päätteeksi halutaan kuitenkin kuulla ”Love Gun”.

Marko: Eli tämä kiertue on periaatteessa 35-vuotisen uran juhlistamista?

Paul: Kyllä, lisäksi Euroopassa tarkoituksena on soittaa koko KISS Alive mutta Australian kanssa meillä on hieman erilainen suhde, täällä pyrimme soittamaan muutakin tuotantoa.

Marko: Kuten mainitsit, päätitte vetää Alive-levyn kokonaisuudessaan Euroopassa, mistä tämä päätös syntyi, kuitenkin pukeudutte Destroyer-ajan pukuihin?

Paul: Koska emme yritä luoda uudestaan menneisyyttämme, me vain juhlistamme sitä. Ei ole tarkoitus luoda ”KISS Alive”-showta, emme me mieti pukujemme tarkoitusta, halusimme vain vaihtelua emmekä halua kehitellä täysin uusia pukuja. Jos meillä olisi täysin uudet puvut ihmiset ihmettelisivät miksi emme näytä KISSiltä… Teimme vain päätöksen jossa tuntui olevan eniten järkeä.

Marko: Aliven lisäksi, mitä muita biisejä eurooppalaiset fanit voivat odottaa kuulevansa tulevalla rundilla?

Paul: Noh, soitamme Aliven kokonaan mutta myös klassikoitamme muilta aikakausilta. En halua kertoa tarkkaa biisilistaa, soitamme niitä biisejä joita meiltä odotetaan, tosin se on aina kaksiteräinen miekka koska aina on joku joka valittaa meidän soittavan samoja biisejä. Kyllä, koska enemmistö haluaa kuulla juuri ne biisit, joten se kourallinen ihmisiä jotka jaksavat valittaa, pysyvät varmaankin kotona.

Marko: Australiassa soitatte usein paikallisia KISS-hittejä, kuten esim. ”Shandi”. Euroopassa ja Skandinaviassa teidän suosituimmat albumit olivat 80-luvun levyt. Tämän huomioiden, ehkä soitatte esim. ”Heaven’s On Firen” täällä?

Paul: Joo, todennäköisesti. Hyvä tietää.

Marko: Tulevat keikat myivät loppuun hetkessä lähes läpi Euroopan. Mikä oli reaktiosi kun kuulit lipunmyynnin hurjasta vauhdista?

Paul: Kyseessä on uramme mahtavin Euroopan rundi, suurempi kuin Reunion Tour. Se vain todistaa että ihmiset edelleen rakastavat KISSiä, yksinkertaisesti. Ihmiset pitävät siitä mitä teemme. Jotkut sanovat että bändissä ei ole kaikkia alkuperäisiä jäseniä, tämä on kuitenkin KISS! Ihmiset pettävät itseään jos luulevat meidän lopettavan vain koska jotkut alkuperäisjäsenet eivät ole enää mukana.

Marko: Oletko tietoinen että uusia KISS-ennätyksiäkin tehtiin? Ensin Ruotsi teki uuden lipunmyyntiennätyksen, mutta muutama päivä myöhemmin Suomen keikasta tuli teidän nopeimmin myynyt keikka koskaan!

Paul: Kyllä, Helsinki. Tiedätkö, se on suuri kunnia ja merkitsee minulle paljon ja se tarkoittaa sitä että meidän täytyy antaa kaikkemme, ja sen me aiomme totisesti tehdä!

Marko: Bändille on syntynyt aivan uusi sukupolvi faneja, jopa alle 10-vuotiaitakin, oletko huomannut tämän ilmiön esiintyessäsi?

Paul: Olen kyllä ja se on hienoa. Uskon että se mitä teemme, on ajatonta ja iätöntä, se on ikuista.

Marko: Tuleva kiertue uloittuu paikkoihin joissa ette ennen ole soittaneet, kuten Venäjä ja Serbia, miltä tuntuu esiintyä aivan uudessa ympäristössä?

Paul: Erittäin jännittävältä. Kun on tehnyt tätä työtä niinkin kauan kuin me olemme tehneet ja huomaakin että edelleen löytyy jotakin uutta, niin se tuntuu yhtä nautinnolliselta kuin tehdä tuttuja asioita. On mahtavaa mennä takaisin vanhoihin tuttuihin maisemiin kun tietää mitä on tulossa, mutta on myös hienoa mennä paikkoihin joissa ei koskaan ole käynyt.

Marko: KISSin edellinen Euroopan kiertue oli ”Psycho Circuksen” aikaan, 1999. Kysyntää on kuitenkin ollut sen jälkeen, varsinkin kun tarkastelee tulevan rundin myyntilukuja, miksi bändillä kesti näin kauan tulle takaisin Eurooppaan?

Paul: Olemme vain olleet hyvin kiireisiä. Ja, tiedätkö, haluan viettää aikaani myös kotona, minulla on perhe kuitenkin… Halusin myös tehdä muitakin asioita, kuten soolokiertueeni sekä Phantom of the Operan. On paljon asioita joita haluan tehdä, jokaisessa päivässä on kuitenkin vain rajallinen määrä tunteja ja jossain vaiheessa lapseni haluavat minut kotiin, se on mielestäni ihan hyvä syy jäädä joskus kotiin.

Marko: Euroopan keikkojen jälkeen, onko tarkoitus laajentaa kiertuetta Yhdysvaltoihin tai Japaniin?

Paul: En oikeastaan tiedä vielä. Minulla on sovittuna joitakin taidenäyttelyjä syksylle ja suunnitelmissa on myös paluu tekemään Phantom of the Operaa, joten ihan kaikkialle en ehdi. En koskaan halua tehdä jotakin mitä en halua.

Marko: Vielä yksi kysymys tulevasta kiertueesta, kuulin että Eric McKenna on suunnittelemassa sinulle uusia kitaroita?

Paul: Eric on aina suunnittelemassa jotakin, hänellä on tuo mahtava ”Boogey Street” firmansa ja he tekevät erilaista variaatioita joistakin kitaroistani. Hän on ainakin suunnittelemassa minulle akustista kitaraa ja muutamia muita, hieno mies.

Marko: Tiedätkö jo että käytätkö uusia kitaroita tulevalla Euroopan kiertueella?

Paul: Todennäköisesti en, olen palannut takaisin vanhoihin Washburn-kitaroihini jotka tullaan julkaisemaan uudestaan koska ne vain ovat mahtavia kitaroita.

TULEVAT JULKAISUT

Marko: Voivatko fanit odottaa jotakin uutta julkaisua, ehkäpä dvd:tä, tulevat Alive/35-kiertueelta?

Paul: Hyvä kysymys. Mitään suunnitelmia ei ole tällä hetkellä. Australiassa emme kuvaa mitään omaa julkaisua varten, mutta Eurooppahan olisi täydellinen paikka tehdä jotakin.

Marko: Oletko yllättynyt kuinka hyvin ”Kissology” dvd:t ovat myyneet?

Paul: Suurin yllätys minulle oli että Kissology 3 myi kaikista eniten, luulin että ensimmäinen osa olisi suosituin, koska sehän kattoi nämä ensimmäiset vuodet. Ne jotka kovimpaan ääneen mielipiteitään puhuivat, halusivat varhaisinta mahdollista KISS-materiaalia, kuitenkin nyt huomaamme että eniten on myynyt Kissology 3, joten jälleen kerran ne jotka lausuvat mielipiteensä kovimpaan ääneen eivät välttämättä ole se enemmistö.

Marko: Tuntuu varmasti hienolta nähdä miten paljon siitä (Kissology 3) aikakaudesta pidetään vaikkakin juuri silloin itsestäsi ei välttämättä tuntunut siltä?

Paul: Niin, on hassua huomata miten jotkut fanit haluavat KISSin olevan heidän omaa omaisuuttaan ja haluavat bändin tekevän juuri sen mitä he haluavat. Usein tällaiset henkilöt ovat vähemmistönä. Tiedätkö, lähes 60.000 ihmistä tuli katsomaan meitä Melbournessa ja keikkamme Helsingissä myytiin loppuun koska ihmiset haluavat todella nähdä KISSin, eli tyytymättömiä on vain muutama.

Marko: Onko teillä edelleen jotakin julkaisematonta materiaalia myöhempiä julkaisuja varten?

Paul: On, suunnittelemme jatkoa Kissology-sarjaan, neljäs osa on jo tekeillä… Uskoisin että se julkaistaan hyvin pian.

Marko: Jatkaako se siitä johon kolmas osa loppui?

Paul: Emme ole vielä varmoja koska veimme tarinan jo aika pitkälle kolmannessa osassa, meillä on vielä paljon materiaalia uraltamme.

Marko: Onko mitään ammattimaisesti kuvattua materiaalia vuosilta 1983-1985?

Paul: Kyllä on, meillä on mahtavaa materiaalia sieltäkin…

Marko: Se materiaali olisi uskomatonta nähdä joskus koska siltä aikakaudelta ei edes ole mitään hyvälaatuisia bootlegejakaan.

Paul: Niinpä, me tiedämme kyllä.

HUHUMYLLY

Marko: Liikkeellä on huhu jonka mukaan nauhoititte uudestaan joitakin vanhoja KISS-biisejä, onko huhussa perää?

Paul: Se on hieno huhu.

Marko: Siinäkö kaikki?

Paul: Kyllä. Jos äänittäisimme uudestaan vanhaa materiaaliamme, se kuulostaisi voimakkaammalta, soundit olisivat uskomattomat. Mutta jos oikeasti äänittäisimme jotakin, se kuulostaisi täysin samalta kuin ennenkin, vain äänimaailma olisi siis parempi.

Marko: Mutta ette siis ole äänittäneet mitään?

Paul: Kuten sanoin, JOS äänittäisimme…

Marko: Melbournen lehdistötilaisuuden jälkeen kaikki ovat spekuloineet lausuntoasi siitä että KISS pystyy jatkamaan ilman sinua. Voisitko tarkentaa lausuntoasi?

Paul: Minusta KISS on paljon enemmän kuin bändi, me määrittelemme itsemme sillä että rikomme sääntöjä ja olisin otettu jos joku ottaisi roolini bändissä. Jälleen kerran, joidenkin ajatukset siitä mitä KISS on, eivät välttämättä ole enemmistön mielipide. Joskus ajateltiin että ”KISS on vain neljä alkuperäisjäsentä” ja nyt ollaan sitä mieltä että ”KISS on Gene ja Paul”, en välttämättä ole samaa mieltä. Mielestäni KISS ilman minua olisi kunnianosoitus kaikelle sille mitä KISS edustaa. Se ei tarkoita että en tulisi vaikuttamaan asioihin kulisseissa, mutta uskon että KISSin tarkoitus on viihdyttää ihmisiä, välittämättä siitä ketä bändissä kulloinkin on.

Marko: Olet ennen sanonut että vetäydyt esiintymislavoilta kun et enää pysty antamaan yleisölle kaikkeasi. Oletko edelleen samaa mieltä?

Paul: En tiedä miten vastaukseni muotoilisin… Pystyn aina antamaan 100% itsestäni, onko se sama 100% kuin ennen? Ei varmastikaan. Mutta niin kauan kuin minusta tuntuu hyvältä tehdä tätä, pystyn jatkamaan. Vaikea kysymys, mutta joskus sitten vastaus löytyy tähänkin kysymykseen.

SUHTEET

Marko: Fanien keskuudessa on aina ollut spekulaatiota siitä miten hyvin bändin jäsenet tulevat toimeen keskenään. Miten kuvailisit suhdettasi Gene Simmonsiin näiden kaikkien vuosien jälkeen?

Paul: Tulemme toimeen odennäköisesti paremmin kuin pitkään aikaan koska nykyisin annamme toisillemme paljon tilaa. Tiedätkö, 35 vuotta, itse asiassa Gene ja minä olemme tunteneet kauemmin, 38 tai 39 vuotta, me olemme aina olleet hyvin erilaisia keskenämme, nykyään vielä enemmän, joten toiselle on pakko antaa tilaa olla sellainen kuin hän itse haluaa. Mutta kun kyseessä on KISS, olemme todella keskittyneitä siihen, tulemme toimeen siis hyvin. Sinun ei tarvitse asua veljesi kanssa, mutta silti rakastat häntä vaikket vietä kaikkea aikaasi hänen kanssaan.

Marko: Entä muut bändin jäsenet, Tommy Thayer ja Eric Singer? He tuntuvat hyvin leppoisilta kavereilta, työskentely heidän kanssaa taitaa olla helpompaa kuin aikaisempien jäsenten kanssa?

Paul: Todellakin. Sen täytyy olla hauskaa, jos tämä ei olisi hauskaa ja haluaisin jatkaa, jonkun toisen täytyisi lähteä bändistä. Se oli asia joka oli pielessä ”Farewellin” aikaan, en halunnut lopettaa KISSiä mutta halusin lopettaa soittamisen muutaman henkilön kanssa. Minulta kesti jonkin aikaa huomata etten halunnutkaan haudata KISSiä, halusin vain muutaman ihmisen ulos KISS-kuvioista… Se ei vain enää toiminut heidän kanssaan, se ei ollut hauskaa. Minusta kaikki eivät olleet kiitollisia asemastaan. Itse olen kiitollinen kaikesta jota olen KISSin kanssa saanut kokea. Minua on siunattu ja teen paljon työtä säilyttääkseni tämän kaiken. Kun ihmiset ottavat menestyksen itsestäänselvyytenä tai eivät kunnioita sitä, silloin siitä katoaa hauskuus.

Marko: Oletko enää nykyisin missään tekemisissä Ace Frehleyn tai Peter Crissin kanssa?

Paul: Juttelin Acen kanssa, tosin siitä on jo jonkin verran aikaa… Luulen että hän nauttii tilanteestaan nyt soittaessaan klubeissa oman bändinsä kanssa. Hienoa että hän on ottanut raittiutensa tosissaan. Mitä muuta hän ajattelee, minua ei liiemmin kiinnosta, tiedätkö, olen vain onnellinen että Ace on elossa, muulla ei ole niin väliä.

Marko: Edellisillä keikoilla Tommy Thayer on soittanut Acen nimikkobiisiä, ”Shock Me”, mitä olet mieltä ihmisten negatiivisista kommenteista?

Paul: Ketä kiinnostaa! Tarkoitan että on hullua ajatella ettemme soittaisi jotakin KISS-kappaletta, Ace soittaa meidän biisejämme, ”Love Gun”, ”I Want You”, eikä minulla ole sen kanssa mitään ongelmaa. Yli 50.000 ihmistä oli onnessaan kuulla ”Shock Me” ja viisi ihmistä olivat valmiita tappamaan itsensä, minua noiden viiden mielipiteet eivät kiinnosta.

SOOLOURA

Marko: Julkaisit soololevyn ”Live to Win” 2006 ja se oli ensimmäinen soolojulkaisusi 17 vuoteen. Miltä tuo koko projekti näyttää nykyisin kun tarkastelet sitä?

Paul: Noh, tein ”Live to Winin” tarkoituksella etten yrittäisi tehdä yhden miehen KISS-levyä tai kopiota vuoden 1978 soololevystä. Molemmat olisi ollut helppoja tehdä. Jos haluaisin tehdä KISS-levyn yksin, pystyisin siihen. Olenhan tehnyt tuollaisia asioita ennenkin. Joten, halusin viedä itseni toiseen suuntaan, jotkut sen ymmärsivät, jotkut eivät. Kiertue maistui makealta, esiintyminen yleisön edessä on aina uskomatonta ja bändini oli mielettömän kova.

Marko: Esiinnyit soolokiertueellasi USA:ssa sekä Australiassa. Sen jälkeen Euroopassa on syntynyt tietynlainen ”kissteria”, onko mahdollista nähdä Paul Stanley Euroopassa joskus?

Paul: Halusin kiertää myös Euroopassa, mutten yksinkertaisesti ehtinyt, olisin todella halunnut Eurooppaan eivätkä bändin pojatkaan olisi halunneet rundin silloin vielä loppuvan. Katsotaan löytyykö tulevaisuudessa enemmän aikaa.

Marko: Onko mahdollista että julkaiset enemmänkin soololevyjä tulevaisuudessa?

Paul: Ainahan se on mahdollista, en vain tiedä milloin… Jos tekisin uuden levyn, olisi se enemmän kitara-voittoisempi. Olin valmiina menemään takaisin studioon kun soolokiertueeni loppui mutta aikaa ei vain löytynyt tarpeeksi.

Marko: Tapasin legendaarisen rumpalin Carmine Appicen viime kesänä ja kysyin häneltä roolistaan vuoden 1978 soololevylläsi mutta hän ei muistanut missä kappaleissa hän soitti. Voisitko valottaa tätä asiaa?

Paul: Hän soitti ainoastaan kappaleessa Take Me Away (Together As One).

Marko: 80-luvun lopulla äänitit levyllisen materiaalia jota ei koskaan julkaistu, oliko tarkoituksena silloin tehdä soololevy?

Paul: Ei, tarkoituksena ei ollut tehdä soololevyä. Siitä kirjoitetaan paljon, mutta jos kaikki mitä minusta kirjoitetaan olisi totta, olisin joko pulassa tai harvinaisen onnekas tyyppi. En aikonut tehdä soololevyä mutta aloin kirjoittaa kevyempiä biisejä tarkoituksena tarjota niitä muille, en koskaan suunnitellut niistä omaa albumiani.

Marko: Materiaali on hyvin pop-orientoitunutta ja paljon kosketinsoitinta sisältävää, kuten esim. biisi”Time Traveller”…

Paul: Joo, se oli todella poppia, todella melodinen enkä olisi koskaan itse ollut sinut sellaisen biisin kanssa. ”Time Traveller” oli tosiaan yksi niistä ja eräs oli nimeltään ”Two Hearts Collide” ja mukana oli muitakin biisejä… Ne olivat kuitenkin hyviä biisejä, se oli ikäänkuin harjoittelua yrittäen säveltää jollekin muulle kuin itselleen…

Marko: Meillä näyttää loppuvan aika vaikka meillä olisi vielä paljon keskusteltavaa. Silti pitää vielä kysyä mikä kuuluu sinun ”Live to Dream” dvd:lle?

Paul: Luulisi että se on ulkona kesäkuussa, tai heinäkuussa, se julkaistaan Universalin kautta.

Marko: Se siis julkaistaan maailmanlaajuisesti?

Paul: Kyllä, todellakin…

Marko: Kiitoksia, näemme taas pian, Suomessa (muiden maiden ohella).

Paul: Hienoa, ehdottomasti.

Haastattelija Marko Syrjälä

Vapaa suomennos: Matti Martikainen