Konfidential

Julkaistu: Elokuu 1993

Pähkinänkuoressa: Konserttitaltiointia jossa haastatteluja.

Myynti: USA:n videochartissa korkeimmillaan sijalla 2. elokuussa 1993. Kultaa USA:ssa lokakuussa 1993. Kohtuullisia tai hyviä sijoituksia myös muualla.

Ohjaus: KISS, Tim Rozner, Jack Sawyers

KISS Konfidential on eräänlainen videoversio Alive III-levystä joka julkaistiin myös vuonna 1993. Siinä siis esiintyy sen ajan kokoonpano Paul, Gene, Bruce ja Eric Singer joka veteli ensimmäistä KISS-rundiaan pönttöjen takana. Konfidential on periaatteessa kooste kolmesta Revenge Tour:in keikasta, Detroitista, Richfieldistä sekä Indianapolisista, ja kaikki kolme on ympätty yhteen antamaan kuva yhdestä keikasta. Fiksu katsoja huomaa heti että biisejä puuttuu hurjasti, jo pelkästään katsomalla Alive III:n takakantta, tajuaa miten paljon on videolta jätetty pois…

Katsojan iloksi, ja suosion lisäämiseksi, on mukaan kuitenkin lisätty neljä vintagepätkää 70-luvulta, joita fanit niin kiihkeästi halusivat aina nähdä. Normaalia livesettiä videon biisit eivät kuvaa, pois on jäänyt mm. Rock’N’Roll All Nite, Love Gun, Detroit Rock City ja Shout It Out Loud. Konfidential on livevetojensa puolesta siis todella incomplete taltiointi mutta se ei tarkoita että video itsessään olisi vajavainen. Visuaalisesti video tuo katsojan eteen niin mustavalko- kuin värikuvaakin ja massiivinen Revenge Tourin lava saa haukkomaan henkeä, videossa nähdään ja kuullaan komeita pommeja ja kaiken kruunaa yli kymmenmetrinen Vapaudenpatsas jolle tapahtuukin yhdessä biisissä kummia.

Konfidentialia varten kuvattiin hulvattomia KISSin poikien haastatteluja joita saadaan nähdä biisien välissä, mukana on myös harvinaista kuvamatskua kiertuebussista, backstagelta, pukuhuoneesta, vessasta jne. Jotkut tilanteista ovat selvästi lavastettuja, ja niistä tulee välillä
jopa mieleen KISS Exposed-video, mutta onko sillä oikeasti mitään väliä? Pätkät ovat niin hysteerisen hauskoja ja viihdyttäviä että jo pelkästään niitä katselemalla voisi ilman katumusta sohvaansa kuluttaa perseenmuotoisen painauman, helposti… Monet pätkät ovat todella lyhyitä ja monelle asiasta tietämättömälle yhtä tyhjän kanssa, mutta tosifani saa näistä aivan uutta sisältöä elämäänsä!

Heti videon alkuun saadaan hauska analyysi jossa bändin jätkät kuvailevat muita orkesterin jäseniä kameralle. Keskusteluissa käydään myös mm. seuraavia enemmän ja vähemmän tärkeitä asioita läpi: Millainen addiktio Paulille syntyy kiertubussin hiljaisina öinä? Mikä erikoiskyky Eric Singerillä on? Minkä kasetin Bruce sai joululahjaksi fanilta? Mihin Gene tykkää työntää hilloa? Miten Eric Singer saadaan rentoutumaan ennen keikkaa? Kuka on Paulin suosikki laulaja/biisintekijä? Näihin kaikkiin elämää suurempiin arvoituksiin saadaan vastaus… Videota seuratessa huomaa että perskeles, KISSin ukot ovatkin helvetin hauskoja tyyppejä, niin siis jos tätä itsestäänselvyyttä ei aikaisemmin ollut huomannut. Backstagella taas esitellään KISSin ystäviä, mm. bussikuskeja, strippareita jotka esiintyvät Take It Off-biisissä jne. Myös lavan pystytystä seurataan ja kamera yrittää pysyä myös itse bändin äijien perässä. Pätkiä tulee ja menee aikamoista kyytiä joten video kannattaakin katsoa parikin kertaa että saa imettyä kaiken tästä turmiokulttuurin taideteoksesta… Haastatteluiden aikana ruudussa välähtelee myös harvinaisia videoclippejä ja valokuvia jotka elävöittävät poikain tarinointia.

Mitään vakavaa keskustelua ei juuri saada aikaiseksi kuten X-treme Close Upilla mutta tämän videon tarkoitus onkin aivan päinvastainen, tämä on silkkaa rokkenrol-biletystä jonka johdosta jalka alkaa vipattamaan ja sormet hakevat epätoivoisesti ilmakitaran sointuja, täydellinen viihdekokemus siis!!

Biisit:

01. Creatures Of The Night:

Videon aloittava räjähdysmäinen heviklassikko vetää heti äänihuulet ruttuun koska liverevityksen tahdissa ei voi olla huutamatta!! Biisissä on valtava syke ja se kulkee eteenpäin kuin raivohärkä, bändi on todella iskussa ja sen kyllä näkee!!

02. Deuce:

Tietenkin pommeilla kyyditetty Deuce tuo nostalgiafiiliksen mieleen, harvoin on Deuce kuitenkin kuulostanut näin mielipuoliselta!! Mahtava versio tästä legendaarisesta teoksesta.

03. I Just Wanna:

Revengen ralli kuulostaa vehreämmältä kuin studioversio näin live-mausteen saaneena. Yleisö huutaa f-sanaa myrskyn lailla ja orkesteri itsessään on kuin raivon villitsemänä!! Taidetta taidetta…

04. Unholy:

Jylhätunnelmainen Gene vetäsee karun biisinsä himaan ilman mitään ylimääräisiä mutinoita… Biisi on silkkaa murhaa!! Raju mättö ja yleisö tykkää!! Tämän eran komeimpia vetoja ehdottomasti!!

05. Heaven’s On Fire:

Tulisoihduin startattu kasariklassikko sopii nostamaan rujon Unholyn kellariin manaamat fiilikset takaisin bailu-asentoon!! Paulin laulutaitoa saa taas ihailla niin että vähällä pitää ettei laske alleen…

06. 100,000 Years (Detroit 1976):

Ensimmäinen arkistoista kaivettu helmi… Tässä jos missä näkee sen valtavan eron mikä 70- ja 90-luvun KISSissä on, bändi on todellakin muuttunut. Kummassakin erassa on hyvät puolensa, se mikä hävitään soitto- ja laulutaidoissa voitetaan raakuudella ja nuoruuden innolla. Meininki on uskomaton kun seuraa KISSin ensimmäisen levyn klassikon työstöä livenä, eipä ihme että KISS oli rockin ruhtinas 70-luvulla.

07. Nothin’ To Lose (San Francisco 1975):

Hotter Than Hell-rundin keikalta pätkäisty viipale on seuraava vintagekokemus. Bändin nälän
voi melkein maistaa kun pojat laittavat parastaan… Biisi kulkee jouhevasti ja onhan tämä nyt herranenaika palanen Kisstoriaa jälleen kerran.

08. Hotter Than Hell (Detroit 1976):

Raaka ja raju vetäisy legendaariselta Detroitin keikalta Dressed To Kill-turneelta. Ace ja Peter ovat elämänsä vedossa ja Paul ja Gene ovat perinteisen cooleja… Tätä pätkää katsoessa miettii: voiko tämän paremmin elämä mennäkään?

09. Let Me Go Rock’N’Roll (Tokio 1977):

Jaappanin rundiltakin mahtui biisi tälle videolle, energinen Let Me Go R&R pakottaa katsojan etsimään kaukosäätimen käteensä ja painamaan lisää volyymia kehiin!! Tämä on sitä maailman parasta rokettirollia!!

10. Domino:

KISSin uudempi materiaali näyttää olevan täysin kilpailukelpoista 70-luvun materiaalin kanssa ja todistaakin sen että kyseessä ei ole mikä tahansa bändi, vaan iätön ja materiaaliltaan ylivoimainen hard-rock akti… Dominokin kuulostaa hurjalta hieman löysään studioversioon verrattuna, ompelukone Erickin paukuttaa rumpuja sellaisella kyydillä että heikompaa hirvittää…

11. Lick It Up:

Niin kulunutkin kuin tämä biisi monen mielestä onkin, kestää se mielestäni kuin ihmeen kaupalla vuosien rasituksen ja tykittääkin ukkosen lailla mahtavasti!! Yli 20 vuoden ikäinen KISS näyttää monille nuoremmille orkestereille miten yleisö saadaan huutamaan.

12. Forever:

Komeiden lasersäteiden koristelema lava rauhoittuu hetkeksi kun KISS kajauttaa ilmoille nätin vuoden ’89 balladinsa… Hyvänä kontrastina muulle riehumiselle toimiva Forever pistää yleisön sytkärit tulelle ja onkin nätti veto.

13. Take It Off:

Kauniimman sukupuolen edustajat tulevat riisuutumaan lavalle KISSin poikien seuraksi. Yleisö tykkää, eikä bändikään sulje silmiään kun gimmat vilauttelevat sulojaan, itse asiassa suurimmat hormonihirviöt Gene ja Paul hädin tuskin pystyvät soittamaan instrumenttejaan kun sormet harovat aivan toiseen suuntaan… Viihdyttävä paketti komeata rokkia ja kauniita naisia, sex, sex and rock and roll!!

14. I Love It Loud:

Yleisön huutaessa kipaleen introa räjähtää Vapaudenpatsaan pärstä irti ja soihtukäsi muuttuu näyttämään kansainvälistä käsimerkkiä!! Kovin massiivinen I Love It Loud onkin videon komeimpia vetoja.

15. God Gave Rock’N’Roll To You II:

Revengen suurin hitti saa arvoisensa esityksen, bändimme näyttää ja kuulostaa komealta ja onhan veto aikas hellyyttävä… Paikoin jopa eeppinen esitys sopii settilistan lopettajaksi kuin nakki suuhun…

16. Star Spangled Banner:

Kulickin komeata työskentelyä saadaan seurata tajuntaa levittävien räjähdysten saattelemana… Kliseinen veto mutta helevetin kovaa tykitystähän tämäkin on ei sille piru vie mahda mitään!! KISS teki sen taas…

Good:
+ Komeata livetyöstöä bändiltä.
+ Hyvä että tältäkin turneelta julkaistiin livematsku ihan virallisia teitä pitkin.
+ Jälleen kerran 70-luvun vintagepätkät piristävät fanien mieliä.
+ Hulvattoman hauskat haastattelut ja backstagevillitykset.

Bad:
– Itse keikkojen koosteista puuttuu tärkeitä biisejä jotka olisi pitänyt mahduttaa videolle.
– Joidenkin mielestä välihupailut ovat tylsiä ja yhdentekeviä.

KISS Konfidential on kokonaisuutena erittäin onnistunut tekele. Se on onnistunut taltioimaan tämän eran tunnelman mielestäni todella hyvin ja näyttääkin bändin taas erilaisessa valossa edellisiin tuotoksiin verrattuna. KISS on todellakin kotonaan tällaisten videoiden teossa ja selvästikin tämä on ukkojen itsensä näköinen video… Vakavasti otettavaa materiaalia tästä on turha hakea mutta eipä tule heti mieleen toista näin viihdyttävää rokkipakettia, osassa videota on selvästi sellainen haista-paska-mentaliteetti, mutta mitäs väliä sillä on, osin sitähän tämän ajan KISS halusi jakaakin, elämä on liian vakavaa otettavaksi tosissaan!! Yeah, ja seuraavan kerran kun masentaa änge tämä koneeseen ja nauti!! KISS tekee sinusta kuninkaan!!

© KISS NAVY FINLAND