Crazy Nights

Crazy Nights

Julkaistu: Elokuu 1988

Pähkinänkuoressa: Crazy Nights-levyn musiikkivideot (3kpl)

Myynti: USA:n videochartissa korkeimmillaan sijalla 15. elokuussa 1988. Muualla ei merkittäviä myyntinoteerauksia. Kultaa USA:ssa maaliskuussa 1991. Luultavimmin kultaa myös Iso-Britanniassa.

Tuottaja: Eric Andersen ja Len Epand

Crazy Nights pyrki olemaan KISSin uusi megalevy 80-luvulla ja siihen panostettiinkin enemmän kuin aiempiin levyihin. Tämän yritelmän mukana tehtiin myös levyn videoista kokoelma jolla aiottiin lisätä levyn myyntiä ja koska musiikkivideoteollisuus oli maailmalla räjähtänyt valtaisan suosituksi, KISS päätti seurata tätä polkua. Kokoelman kesto on vaivaiset 13 minuuttia joten mitään mieltäräjäyttävää spektaakkelia siltä on turha odottaa. Kaikissa videoissa on tietynlainen oma kasarileimansa tottakai, glamrock oli edelleen kova sana ja se oli kuuminta mainstreamia omana aikanaan. Crazy Nights-videot sopivat tähän muottiin täydellisesti. Ne kaikki ovat oman aikakautensa näköisiä ja videoiden puitteet, ohjaus ja käsikirjoitus ovat kuin mistä tahansa 80-luvun rock-videosta. Peruskauraa siis mutta kun kyseessä on suuri ja mahtava KISS on tämäkin tekele suositeltava katsottavaksi, sinänsä mitään omaa julkaisu ei tuo, videothan pyörivät tiuhaan 1988-1989 tv:ssä ja myöhemmin niitä sai käden käänteessä internetistä.

Crazy Nights-video ei ollut mikään jymymenestys vaan hädin tuskin pääsi kultakantaan, ja KISS-videoilla se on ehdoton vähimmäistavoite… Kultaan pääsy kesti yli kaksi vuotta ja edes Euroopassa, jossa Crazy Nightsia myytiin jättimäisesti verrattuna Amerikkaan, tämä julkaisu ei tuonut haluttua menestystä. Eihän mahdottomia voikaan odottaa julkaisulta missä ei ole mitään muuta kuin kolme muutaman minuutin pätkää. Crazy Nightsista ei tullut levyn eikä videoidenkaan osalta siis menestystä mutta on osa Kisstoriaa. Videoille olisi voinut antaa jonkinlaista KISS-lookia eikä tehdä niistä tusinatavaraa. Biisit ovat kaikki Paulin tekemiä joten mies itse on videoiden pääroolissa, muille jää taas taustasoittajien pestit.

Alkukuvien taustalla soi Crazy Nights-levyn biisi ”I’ll Fight Hell To Hold You”… Kuva siirtyy melko nopeasti ensimmäiseen videoon:

Turn On The Night:

Ohjaaja: Marty Callner
Tuottaja: Len Epand
Paulin letkeä poppistekele on ensimmäinen video. Crazy Nights-tourin lava on tapahtumien pääpaikkana ja alussa vilahteleekin kiertuemateriaalia laatikoista ja piuhoista lähtien… Eräästä laatikosta ilmestyykin mystinen eukko joka hiippailee backstagella. Mimmi saa päähänsä vetäistä jonkin sähkölootan vivusta jolloin ”salama” iskee lavaan jossa poijjaat vetelevät biisiään. Seuraavana tempauksena tytsy huitaisee kirveellä bändin miksauspöytään…jaahas. Videossa on myös kornia trikkikuvaa KISS-lavasta pilvenpiirtäjän katolla jota helikopterit piirittävät. Paul tekee perus-musiikkivideovirheensä eli laulaa ensin mikkiin sitten ohi mikistä, nooh… Videossa ei liikaa tapahdu, bändi soittelee biisiään ja Paul tanssahtelee juuri niinkuin 80-luvulla pitikin. Koko tekeleestä tuoksahtaa niin vaaleanpunainen purkkapallo että siitä jää aika valju kuva, video olisi aikamoista huttua, mutta kun se onkin KISSiä, onkin se jo välttävä, kohtalainen…ääh on se jopa ihan hyvä…

Reason To Live:

Ohjaaja: Marty Callner
Tuottaja: Len Epand
Crazy Nightsin balladi sää näköisensä videon. Videon tarina nitoutuu Paulin ja erään typykän välirikkoon josta ei ollut kuin huonot seuraukset. Monet kohtaukset näyttävät naista eronsa tuskissa ja lopulta päättäkin kostaa exälleen ja polttaa näin Paulin auton… Bändi tutusti soittelee teostaan lavalla jossa pommit ja valoshowt välähtelevät. Paul ilmeilee coolisti kameralle hipelöiden itseään ja lähetellen lentosuukkoja. Eric vetelee taas sielunsa kyllyydestä ja miestä on ilo seurata patteristonsa takana laulamassa. Video on osin jopa viihdyttävää seurattavaa. Monesti videosta on pätkäisty sen viimeinen kuva pois jossa juuri Paulin kulkupelin polttanut naikkonen hivelee pistoolia sängynlaidallaan, jotkut tahot eivät halunneet tätä kohtausta videossa näytettävän. Dramaattista. Tässä versiossa se kuitenkin näytetään. Kokonaisuudessaan video on hyvinkin tavanomainen mutta silti katsottava, biisi ja video lyövät hyvin kättä ja tämä taideteos toimii, täyttää tehtävänsä.

Crazy Crazy Nights:

Ohjaaja: Jean Pellerin, Doug Freel
Tuottaja: Len Epand
Albumin ykkössinkun video on pelkää biletystä, juonta ei ole vaan rock-sirkus korjaa koko potin. Videosta on pyritty tekemään mahdollisimman liven näköinen, siten siinä ei ole mitään uutta. Paulin riehuminen ja loikkiminen on jälleen kaunista katseltavaa. Muutama hintahtava keikistely menee ehkä jo hieman yli… Naiskatsojia Paukan tiukkaakin tiukemmat housut varmasti kiinnostavat. Videossa on komeaa pyroa ja sitä suihkuaa ja räiskii joka suunnasta, komeimmat jysäykset lähtevät kuitenkin Genen bassosta, mies ehtii myös puhkua tultakin. Videon lopussa on legendaarinen Paulin ”kävely” yleisön päällä, fanit tarraavat Paulin saappaisiin ja mies liikuskelee yleisön pitäessä häntä ilmassa, nerokkaasti toteutettu kikka ei voi muuta sanoa. Tämäkin video on aikalailla samaa tuubaa muidenkin kanssa mutta väistämättä videosta tulee hyvä fiilis. Jo pelkästään se että saa kolme minuuttia katsoa Paulia, Geneä, Ericiä ja Brucea riittää, mitä väliä jos video ei olekaan Citizen Kane-pienoismalli? KISS on KISS ja tämä KISS on todellakin KISS!!

Good:
+ Saipahan kasariyleisö videot omaankin hyllyynsä.
+ Omalla glam-taiallaan viihdyttäviä pätkiä.

Bad:
– Aika perustoteutus kaikissa videoissa.
– Ei ekstroja (ei edes haastatteluja).

Niinkin visuaalisesti taitava bändi kuin KISS onkin, voisi videon tekemisellä tehdä varsinaista taidetta, ja nämä kolme huitaisua valitettavasti uppoavat aikakautensa harmaaseen massaan aivan liian helposti. Tämä on kuitenkin maailman parhaan bändin tekele joten ei tätä voi ohittaa paskana, no way… KISShän siinä esiintyy vajaan 13 minuutin ajan, jos se ei ole riittävän hyvä juttu niin sitten kuuntelee väärää bändiä.

Crazy Nights-video on sisällöltään epäilemättä orkesterin turhimpia tekeleitä kautta aikojen, mutta pieksee monen yhtyeen koko tuotannon 100-0. Olen puhunut.

© KISS NAVY FINLAND