Symphony The DVD

Julkaistu: Syyskuu 2003.

Pähkinänkuoressa: Melbournen Symphony-keikkataltionti ja Symphony-dokumentointia.

Myynti: USA:ssa tuplaplatinaa joulukuussa 2003. Komeita myyntilukuja ja jalometallia myös muualla, esim. Australiassa triplaplatinaa.

Lukemattomat KISS-fanit olivat koko uuden vuosituhannen alun odottaneet bändiltä jotakin spektaakkelinomaista. Noh, rukouksiin vastattiinkin sitten ryminällä. Bändi ilmoitti tekevänsä Alive nelosen tulevasta Melbournen keikasta jossa mukana olisi Melbournen sinfoniaorkesteri. Metallicahan oli jo aiemmin onnistunut yhdistämään raskaan populaarimusiikin ja klassisen musiikin S&M-tekeleellään. KISSin yhteenliittäminen Melbournen sinfoniaorkesteriin oli samaan aikaan sekä arvelluttava että huikea veto. Itse keikka oli jättimenestys ja varmasti yksi modernin KISSin virstanpylväitä. Ainoa asia mikä nosti monen fanin niskakarvat pystyyn oli Tommy Thayerin esiintyminen Space-Ace maskissa/releissä, tätähän oli tapahtunut kuitenkin jo aiemminkin mutta soraääniltä ei voitu välttyä. Myöhemmin vuonna 2003 keikka pakattiin Alive neloseksi ja vielä myöhemmin paketti tuli ulos dvd:nä. Myynti oli yhtä komeaa kuin keikan fiiliskin, platinaa ropisi bändin syliin maasta jos toisestakin, vaikka itse levyn myyntiluvut jäivät melko välttäviksi. Videojulkaisu kuitenkin veti pointsit kotiin niin laadullisesti kuin myös myynnillisesti. Dvd osoittaa KISSin tinkimättömän laaduntakeen virallisissa julkaisuissaan kuin myös bändin käsittämättömän tyylikkyyden. Elämää suurempi yhtye todellakin… Tämä taltiointi osoitti jälleen kerran sen mitä komennetaan ja kuka käskee.

Sisältö:

DISC ONE:

The KISS Symphony Story
– Overture
– Calm Before The Storm
– KISS Lands In Melbourne
– Rehearsals I – KISS Meets The Melbourne Symphony Orchestra
– Australia’s Largest Stadium Set-up
– Rehearsals II – Getting In The Groove
– National TV Interview
– KISS Fans Get Ready
– Production Rehearsal
– The Melbourne Symphony Orchestra Gets Into Makeup

Ensimmäisen levyn alkupaloissa päästään nauttimaan keikan ennakkotunnelmista. Mukana on pätkiä Genen, Paulin ja sinfoniamaestro David Cambellin suunnitteluhetkistä sinfoniasovitusten parissa kuin myös clippejä bändin saapumisesta Melbourneen sekä lentokentän fiiliksistä. Mukana on niin vakavaa kuin kevyempääkin materiaalia ja katsoja kiemurteleekin tarinan parissa onnesta märkänä… Rokkisinfonian harjoituksia on myös hienoa päästä seuraamaan ja ohessa kuullaan sinfoniamiesten ja -naisten mielipiteitä proggiksestaan. Peterin soittotaitojen rapistumisesta saadaan lisää todisteita ja nolonahan sitä joutuu katsojakin sen myöntämään. Onneksi sentään keikka meni suurelta osin kissamieheltä mainiosti. Fanitunnelmia on myös koottu kollaasinomaisesti ja on hieno todistaa että tämä tauti jota KISSiksi nimitetään on tarttunut niinkin vakavana niinkin moneen, loistavaa!! Itse valtavasta produktiostakin on mielenkiintoista matskua juuri sopivan verran ja välissä mestarit itse, usein Paul tai Gene, vilahtavat linssiluteen ominaisuudessa ruudussa ja fanit riemuitsevat!! Juuri ennen kuin päästään itse keikkahässäkkään käsiksi päästään todistamaan kuinka backstagella syntyykin normaalia useampi Demon, Spaceman, Starchild ja Catman kun sinfoniaorkesterin soittajat maskeerataan asianmukaisiin naamareihin. Yhtäkkiä ollaankin jo syöksymässä keikan infernaalisen nautinnon atmosfääriin…

Act III – KISS Electric & Melbourne Symphony Orchestra

01. Detroit Rock City: Katsoja on ihmeestä jähmettnyt kun ylimassiivinen sinfonia-Detroit paukahtaa käyntiin!! Ehdoton tähtihetki koko bändin uralla!! Jos jotakuta epäilytti tämä rock+sinfonia yhteistyö, on ne tämän vedon aikana hävinneet olemattomiin.

02. King of the Night Time World: Vaikka Tommy ei vingutakaan introa niin maanisesti kuin oikea Spaceman, on tämäkin numero hurjaa katseltavaa ja kertakaikkiaan maagisen kaunista kuunneltavaa!! Molemmat orkesterit ovat mahtavassa iskussa!!

03. Do You Love Me: Herra Stanley näyttää kenen karisma lavalla loistaakaan kirkaimmin eikä voittajasta jää epäilystäkään!! Näinkin perusrokkiriipaisuun tuo upeata syvyyttä Cambellin johtama sinfoniapataljoona. Takuuvarmaa fanityydytystä…

04. Great Expectations: Yhtäkkiä lavalle ilmestyykin Melbournelainen lapsikuoro ja käyntiin tärähtääkin aikasmoinen rareveto!! Ennenkuulumaton livepala onkin yksi julkaisun ehdottomia helmiä, harvinaista herkkua. Sekä lapsikuoro että sinfoniaorkesteri tekee tästä taidetta.

05. Shout It Out Loud: Jousisektion jylhästi avustama Destroyer-klassikko räjäyttää tajunnan sekunnin murto-osassa, se näyttää todella miten oivallisesti Sinfoniaorkesteri ja KISS täydentävät toisiaan, kyseessä on elämää suurempi kokemus.

06. God of Thunder: Genen oksentaessa vericocktailinsa ja lentäessä demonin lailla kattoon jyrähtää raskas God Of Thunderin maaninen versio. Sinfoniaorkesterin puhallin/jousisovitus tuo biisiin jopa kauhuelokuvamaisia piirteitä ja nautintohan on taas saletti!!

07. Love Gun: Ajaton legenda ei jätä ketään kylmäksi tälläkään kertaa!! Paukka vetelee elämänsä vedossa ja jousisektion fillit tuovat mahtavan piristysruiskeen Love Gunin riffin päälle. Ehdotonta keikan eliittiä…

08. I Was Made For Lovin’ You: Hittiputkea täydentävä discoiskelmä saa klassisen kuorrutuksen kun Cambellin ohjastama orkesteri tuo siihen aivan uusia elementtejä harmonioiden avustuksella. Kappale herää henkiin ja onkin yksi biisin unohtumattomimmista vedoista!!

09. Black Diamond: Supermassiivinen Black Diamond kajahtaa niin jylhästi että katsojalla pitäisi olla vaipat ettei mitään suurempaa vahinkoa synny ultimaattisen shokkireaktion vallatessa kehoa!! Tämä veto on äärimmäinen osoitus kaikesta siitä mikä on maailmassa hyvää… Vaikka Pete hassaakin muutaman kohdan, on veto korjattu dvd:lle… Keikan mahtavin tunnelmapala.

10. Rock and Roll All Nite: Itseoikeutettu keikan päättäjä pistääkin bileet sellaiselle tasolle että dvd-soitin uhkaa sulaa höyryksi tämän biisin aikana!! Pauketta ja loistetta riittää enemmän kuin kesäolympialaisten avajaisissa ja katsojalle jääkin normaalia leveämpi hymy naamalleen…

Ensimmäisellä diskillä on keikasta vain kolmas näytös varmastikin sen takia että se osio oli juuri SE suuri spektaakeli jota monet odottivat, koko keikka löytyy kakkoslevyltä.

DISC TWO:

Act I – KISS Electric

01. Deuce: Keikkahan alkoi siis Deucella, tässä vaiheessa lavalla ei siis ollut ketään muuta kuin KISS. Deuce korjaa potin helposti niin kuin tällaisen klassikon se pitääkin…

02. Strutter: Kuin kopiona Alivesta, lähtee Strutter heti Deucen perään ja pistääkin vuoden 75 vedon kovaan kisaan. Paul venyttää äänijänteitään niin että television kaiuttimet helisevät. Uskomaton suoritus ties kuinka monennen kerran mestarien mestarilta…

03. Let Me Go, Rock ’n Roll: Vauhtia ei tässä biisissä ole niin kuin ”vanhaan hyvään aikaan”, mutta kelpo rokettiahan se tarjoilee edelleen… Tommyn soolot ovat taas tribute to Ace, mutta jossain vaiheessa niiden suora kopioiminen käy ärsyttämään…

04. Lick It Up: Kasariakin saadaan kun on taas aika nuolla se pystyyn… Bändillä on kivaa ja bileet siirtyvät taas uudelle vaihteelle ja kansa hurraa…

05. Calling Dr. Love: Tohtorin vastaanotto on taas auki ja puhkikulutettu kipale soi varmaan miljoonannen kerran KISS-keikalla, mutta eipä siinä mitään, kyllähän noinkin komeaa biisiä ja karismaattista esitystä tuijottaa ihan mielellään.

06. Psycho Circus: Perus-KISSin setti vetelee viimeisiään ja Psycho Circus saa kunnian lopettaa setin. Jylhää nykyaikaista KISSiä on mukava kuulla 70- ja 80-luvun legendojen vastapainoksi.

Act II – KISS Acoustic & Melbourne Symphony Orchestra Ensemble

07. Beth: Ensiksi sinfonia-pelin aloittaa Peter joka tunnelmoi oman hittinsä pienemmän sinfoniaorkesterin ja pianon säestyksellä. Herkkää fiilistelyä luvassa ja onhan tämä yksi biisin parhaista esityksistä. Pitkästä aikaa ihan oikeiden soittimien soittamana…

08. Forever: Vaikka onkin outoa katsella Peteriä rumpujen takana ja koko bändiä maskeissa tätä biisiä vedettäessä, on myönnettävä että veto on komea, varsinkin jousisektio tuo teokseen aivan uutta soundimaailmaa.

09. Goin’ Blind: Kovasti MTV unplugged-versiota kopioiva Goin’ Blind on yksi parhaista esityksistä koko keikalla, voi vain kuvitella eturivin onnen kyyneleet tämän biisin aikana. Jousisektiolle myös taas pisteet kotiin…

10. Sure Know Something: Paukka varastaa taas shown jo ennen ensimmäistä chorusta ja laulaa kuin unelma… Jälleen kerran sovitustyö on osunut nappiin ja audiovisuaalinen hekuma on varma.

11. Shandi: Australiassahan tykätään kun tätä saadaan kuulla. Itse asiassa kokonaisuudessa se on biisin paras esitys koskaan, tunnelma on katossa ja fiilistelyn kylvämät väristykset tekevät elämästä taas elämisen arvoisen.

Kakkoslevyllä on kokonaiskuvan hahmottamiseksi kolmas näytös uudestaan:

Act III – KISS Electric & Melbourne Symphony Orchestra

12. Detroit Rock City
13. King of the Night Time World
14. Do You Love Me
15. Great Expectations
16. Shout It Out Loud
17. God of Thunder
18. Love Gun
19. I Was Made For Lovin’ You
20. Black Diamond
21. Rock and Roll All Nite

Bonus:
– Sure Know Something + Interview on TV Show Rove Live
– Web Links

Good:
+ Huikealla taidolla tehty paketti.
+ Sinfoniaorkesteri toimii KISSin kanssa yllättävän mahtavasti.
+ Mieluisaa matskua keikkaa edeltävältä ajalta.
+ Tyylikäs osa ehdotonta modernia kisstoriaa.

Bad:
– Välillä kuvaa vilkkuu sellaiseen tahtiin ettei oikein pysy perässä.
– Joitakin tämä Acen maskin ”väärinkäyttö” vituttaa.

Symphony on todellinen meganautinto hyvän musiikin ja shown ystäville. Visuaalisesti se on huikeaa KISSiä ja on virkistävää nähdä bändi erilaisessa ympäristössä sinfoniaorkesterin kanssa. Soundit ja kuva on nykyaikaisen huippulaatuista ja itse bändikin näyttää olevan mielissään työstään. Muhkea vajaan neljän tunnin dvd-paketti ei voi olla jättämättä jälkeään katsojiin, meininki on nyt niin viimeisen päälle tyylikästä että fanit pissivät hunajaa tätä katsoessaan!! Tätä kelpaa kehua, maailman kovin bändi näytti tälläkin julkaisulla the munat of a närhi!!

© KISS NAVY FINLAND