XII – Reunionin psykoottiset jatkot

Uusi Reunionin synnyttämä levy kantoi nimeä ”Psycho Circus” jota markkinoitiin laajalla oheistuotevalikoimalla sekä vakuuttavilla puheilla siitä että alkuperäinen nelikko tekivät yhdessä mahtilevyn. Totta oli se, että Psycho Circus oli kelpo levy, biisit kuten levyn nimikkoraita, ”Raise Your Glasses”, ”You Wanted The Best…” sekä ”Into The Void” olivat juuri sitä miltä alkuperäisjäsenten levyn arveltiin kuulostavan 90-luvulla, eli simppeliä ja tarttuvaa rockia, mutta ajan kuluessa valheet tulivat esiin… Acellä sekä Peterillä oli jälleen sukset ristissä Paulin ja Genen kanssa, Ässän ja Kissamiehen soitto- ja sävellystyötä väheksyttiin ja tämän vuoksi levyllä usein kuultiin kitaran ja kannujen ääressä studiomuusikoita, joiden roolit pidettiin salassa mahdollisimman kauan. Psychon myyntiluvut olivat kehnot, vaikka se juuri ja juuri kultakantaan kopsahtikin, valheiden paljastuessa levyä ei pidettykään enää niinkään mahtilevynä vaikka biisit olivat suurimmaksi osaksi hyviä, siitä oli tullut KISSin vanhojen ongelmien päivittymisen muistomerkki.

(kuvassa: Psycho Circus 1998)

Ace oli jälleen huume- ja alkoholikierteessä ja Peterin fysiikka sekä kiinnostus olivat hiipumassa. Maailmankiertue kuitenkin aloitettiin syksyllä 1998 jättiläismaisellä Halloween-kaikalla Los Angelesissa. Kiertuetta markkinoitiin keikkojen häikäisevällä 3D-tekniikalla, joka kuitenkin petti odotukset pahasti. Vaikkakin suurin osa kiertueesta sujui laiskasti ja vanhoja kaunoja paisutellen, kiertueestä pidettiin ja yleisömäärät olivat kohtalaisia. Acen ote kuitenkin lipsui todella pahasti ja Peterin esiintyminen oli myös yhä enemmän kysymysmerkki. Varmasti kärsimykseltä tuntunut Psycho-kiertue saatiin kuitenkin kunnialla loppuun.

KISS siirtyi Genen johdolla tekemään elokuvaa, nimekseen ”Detroit Rock City” saanut komediapätkä kertoi neljän nuorukaisen seikkailusta matkalla KISS-konserttiin 70-luvun Detroitissa. KISS (onneksi) jätti näyttelemisen tällä kertaa muille. Elokuva ei ollut menestys ja siitä tulikin enemmänkin fanien kulttiklassikko. Elokuvasta tehtiin myös soundtrack jossa oli uusi KISS-kappale, balladi ”Nothing Can Keep Me From You”. Samoihin aikoihin Paul teki uuden aluevaltauksen ja esiintyi pääroolissa oopperassa ”Phantom of the opera” jota esitettiin Torontossa, fanit saivat harvinaista Paul-herkkua.

(kuvassa: Paul – Phantom Of The Opera)

KISS ilmoitti tekevänsä Alive nelosen Millenium-konsertistaan Vancouverissa uutenavuonna ’99. Keikka nauhoitettiin ja kaikki tehtiin kansikuvia myöten valmiiksi mutta levyä ei syystä tai toisesta haluttu julkaista.

Vuoden vaihtuessa KISS teki monia yllättävän tiedotuksen, bändi aikoi lopettaa!! Julkisesti VH1-kanavalla ilmoitettiin suuresta jäähyväiskiertueesta jonka myötä KISS ei enää nousisi lavoille, vähänpä tiedettiin tuolloin mikä oli totuus…

Fanit olivat hämmentyneitä ja monet suruissaan, kiertue starttasi maaliskuussa 2000 ja oli luvatunomainen spektaakkeli, setissä oli ensi kertaa maskien kanssa esitettyä 80-luvun materiaalia ja lavarakennelma oli jättiläismäinen. Ace oli juopotellut itsensä harvinaisen kehnoon kuntoon ja Peter taas mutisi rahasta ja tyytymättömyydestään. Rumpalikissa jopa maalasi maskiinsa kyyneleen edustamaan hänen ärtymystään. Kesken kiertueen aloitetut sopimusneuvottelut Peterin kanssa päätyivät umpikujaan ja rumpalikissa dramaattisesti erosi KISSistä ennen kuin kiertue oli lopussa. Monet fanit pettyivät suuresti.

Bändi oli aikeissa keikkailla Japanissa sekä Ausraliassa joten tilalle hälyytettiin vanha tuttu Eric Singer. Orkesteri oli edelleen maskeissa joten Eric joutui pukemaan Peterin puvun ja maalaamaan kissanaamion kasvoihinsa joka keikalle, uutta KISS-hahmoa ei haluttu kehitellä. Tämä Genen ja Paulin päätös sai aikaan valtavan raivon fanien keskuudessa ja muutama jopa hylkäsi bändin tällaisen loukkauksen takia. KISS oli hitaasti luisumassa säälinsekaisen naurettavuuden kriisitilaan jonka takia yhtyeen uskottavuus romahti tänä aikana lähes täysin.

(kuvassa: Singerin aikainen maski-KISS, Farewell Tour Promo)

Levy-yhtiö pukkasi markkinoille muhkean ”KISS Box Setin” joka oli täynnä uudelleenmiksattuja klassikoita sekä ennenkuulematonta materiaalia, paketti myi kohtuullisesti mutta oli tietynlainen lähtölaukaus monille turhille kokoelmille joita tästä lähtien tuli yhä enemmän myyntiin…tämä kuvasti hyvin mutajuoksua jota KISS oli ryhtynyt harrastamaan.

Vuoden 2002 KISS esiintyi yllättäen Salt Lake Cityn päätösseremoniassa esittäen biisin ”Rock And Roll All Nite”, Acen mielestä tämä oli Farewellin päätös. Monen fanin naamat vääntyivät hämmästyksestä ruttuun kun tämän jatkoksi kuin tilauksesta KISS peruikin lupauksensa lopettamisesta vedoten fanien lukuisiin pyyntöihin bändin jatkamisen puolesta. Tosiasiassa voitaisiin sanoa että Farewell oli vain tapa saada Ace ja Peter ulos KISS-kuviosta. Bändin oli määrä esiintyä yksityistilaisuudessa Jamaicalla sekä American Bandstandin 50-vuotisjuhlissa keväällä ja Acen saappaisiin jouduttiin iskemään pitkäaikainen KISS-työntekijä Tommy Thayer, Space-Acen maskeissa… Tällaisen huoraamisen takia useat hc-fanit kiemurtelivat inhon ja vastenmielisyyden kourissa, nyt bändissä oli Gene ja Paul sekä kaksi palkattua duunaria jotka esittivät muita alkuperäisjäseniä. Uskottavuus, joka oli jo pitkän aikaa ollut koetuksella, oli nyt tyystin hävinnyt…

(kuvassa: Space Ace-klooni Tommy Thayer)

Seuraava ->