X – Menetyksen ja herätyksen aikakausi

Kohtalaisen menestyksekkään Hot In The Shade-kiertueen jälkeen helmikuussa 1991 KISS-leiriin saapui ikäviä uutisia. Eric Carr oli joutunut sairaalahoitoon korkean kuumeen sekä rankan yskän takia. Flunssaksi ensin epäilty tila paljastuikin valitettavasti syöväksi. Ericin sydämestä löytyi kasvain ja pieniä etäispesäkkeitä löytyi myös toisesta keuhkosta… Eric joutui leikkaukseen samaan aikaan kun Paul ja Gene olivat aloittelemassa uuden levyn nauhoituksia. Leikkauksen väitettiin menneen hyvin ja KISS huokaisi helpotuksesta, kaiken piti olla nyt kunnossa…

Ericin toipuessa suuresta leikkauksestaan levyn äänityksiin palkattiin Paulin soolorundin rumpali Eric Singer. Carr pystyi toipilaana kuitenkin osallistumaan kappaleen ”God Gave Rock’N’Roll To You” väliosan lauluharmonioihin.

Leikkauksen rutiininomaisessa jälkitarkastuksessa kesällä 1991 saatiin järkytykseksi huomata että leikkaus oli epäonnistunut, Ericin syöpä oli levinnyt nyt sydämen lisäksi molempiin keuhkoihin. Kesäkuussa Eric joutui uuteen leikkaukseen jonka jälkeen viikoiksi intensiiviseen kemoterapiaan. Uudesta leikkauksesta ja uuvuttavasta kemoterapiasta huolimatta Eric pystyi osallistumaan uuden singlen ”God Gave Rock’N’Roll To You” videokuvauksiin, mies tuntui parantuvan yllättävän nopeasti…

Syyskuussa koko bändi osallistui MTV:n Music Video Awards-gaalaan jonka seuraavana päivänä Eric kärsi aivoverenvuodosta ja joutui jälleen sairaalahoitoon, syöpä oli kehittänyt etäispesäkkeen miehen aivoihin. Eric oli tajuttomana jopa marraskuun alkupäiviin asti jonka jälkeen hänet kotiutettiin. Eric piti tilanteensa vakavuuden salassa lähipiirinsä ulkopuolelta, Paul ja Gene luulivat että Eric toipuu entiselleen. Marraskuussa aivojen kasvain aiheutti uuden aivoverenvuodon ja tajuton Eric kiidätettiin taas kerran sairaalaan. Eric ehti kamppailla tautia vastaan vielä reilun viikon mutta valitettavasti hävisi taiston lopullisesti ja menehtyi 24.11.1991.

(kuvassa: Eric Carr [1950-1991])

Shokkiuutinen järkytti KISS-leirin ja fanit ja yhtyeen luultiin olevan tiensä päässä. Ericin hautajaisten sekä kaikenlaisten huhujen keskellä Paul ja Gene lupasivat kuitenkin tehdä uuden levynsä valmiiksi ja omistaa sen edesmenneelle rumpaliystävälleen.

Ericin kuoleman herättämä KISS ryhtyi levyntekoon aikeenaan kunnioittaa Ericiä tekemällä uransa kovimman platan. Levyyn nähtiin paljon vaivaa ja tarkoituksena oli tehdä ikäänkuin ”Destroyer 2”. Rumpalina jatkoi Eric Singer, tuottajaksi suostuteltiin vanha legenda Bob Ezrin ja biisejä hiottiin ennennäkemättömällä työllä. Gene jopa kirjoitti materiaalia Vinnie Vincentin kanssa, joten sotakirves oli väliaikaisesti haudattu heidänkin välillä. Uusi levy sai nimekseen ”Revenge” ja kansitaidetta myöten kyseessä oli rankinta KISSiä sitten ”Creaturesin”, kymmenen vuoden nöyristely oli lopetettu siihen paikkaan, tätä kuvasti jopa se että ex-Demon Simmons kasvatti itselleen julmasti siistityn parran ja koko bändi kävi ostamassa rekkalastillisen nahka-asusteita, glamin neonröyhelöt ja jumppatossut olivat täten unohdettu.

(kuvassa: KISSin uusittu look 1992)

Levy sai hyvän vastaanoton ja myi kultaa vaikkakin jälleen kerran myyntilukujen toivottiin olevan paljon suurempia. Singleinä toimivat jo aikaisemmin julkaistu ”God Gave…” joka oli hitti muutamissa maissa, tätä seurasivat Genen jylhät teokset ”Unholy” ja ”Domino” sekä Paulin balladi ”Every Time I Look At You”. Videoitakin kuvattiin läjäpäin, jopa biisi ”I Just Wanna” sai oman videon sinkkujen videoiden jatkoksi. Puhetta riitti myös levyn viimeisestä raidasta, ”Carr Jam 1981”, joka oli arkistoista löydetty Eric Carrin rumpusoolo… Samana vuonna julkaistiin vielä video ”X-treme Close Up” jossa käsiteltiin KISSin uraa kokonaisuudessaan.

(kuvassa: Revenge 1992)

Rankka Revenge-kiertue oli monelta osin kohtuullinen vaikkakin floppasi tietyillä alueilla totaalisesti. Keikkojen meno oli kuitenkin maukasta, settilistat fanien mieleen sekä soitto kulki tiukasti. Kiertuetta vietiin lopulta Pohjois-Amerikan lisäksi myös Eurooppaan, Etelä-Amerikkaan, Australiaan sekä Japaniin. Entistä enemmän vanhoja kappaleita eksyi settilistoihin ja fanit kyselivätkin oliko bändillä mitään aikeita kasata alkuperäistä KISSiä takaisin lavoille ja maalata maskeja jälleen kasvoilleen. Vastaus oli aina ”ei”.

(kuvassa: Revenge Tour)

Totuus kuitenkin oli että massiivinen Revenge-turnee kulutti lähes yhtä paljon varoja kuin se tuotti ja itse levyn myynti oli lähes pysähtynyt. Nostetta pyrittiin saamaan jopa julkaisemalla livelevy ”Alive III” sekä tribuuttilevy ”Kiss My Ass”. Samalla julkaistiin myös livevideo ”Konfidential”. Näiden myynti oli tyydyttävää mutta kaukana entisaikojen menestyksestä…

(kuvassa: Alive III 1993)

Seuraava ->